Wirepas kerää 14,4 miljoonaa euroa – tavoitteena johtava asema Massive IoT – markkinassa

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

TAMPERE – 14. toukokuuta 2019 – ETF Partners, Inventure, KPN Ventures, Tesi (Suomen Teollisuussijoitus) ja Vito Ventures ovat investoineet 14,4 miljoonaa euroa Wirepasiin, suomalaiseen ohjelmistoyritykseen, joka on rakentanut langattoman kytkentäalustan ratkaisemaan suuria teollisen internetin (IIoT) haasteita ja auttamaan Massive IoT:n laajassa käyttöönotossa. Sijoittajien lisärahoitus nostaa Wirepasiin tehdyt kokonaisinvestoinnit 22 miljoonaan euroon.

”On hienoa saada Tesi ja KPN Ventures mukaan Wirepasin sijoittajien joukkoon ja johtokunnan tarkkailijoiksi. Nyt on selvää, että Massive IoT -verkot ovat murrosvaiheessa, ja Wirepasin mesh-verkot mahdollistavat sen. Olen kiitollinen Tesin ja KPN Venturesin liittymisestä osakkaidemme joukkoon jakamaan visiotamme”, Wirepasin hallituksen puheenjohtaja Andrew Gilbert kertoo.

Wirepas keskittää investointinsa edelleen globaalin Wirepas-ekosysteemin vahvistamiseen ja laajentamiseen sekä jatkuvaan tuotekehitykseen. Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana yritys on rakentanut puolijohteiden, moduulipartnereiden, alkuperäisten laitevalmistajien ja järjestelmäintegraattoreiden ekosysteemin, joka palvelee loppukäyttäjiä kaikkialla maailmassa ja käyttää miljoonia Wirepasin aktivoimia laitteita. Nykyään Wirepas Mesh -verkkoa käytetään älymittareiden, -valojen ja muiden tuotantoketjun ja logistiikan osien kytkemiseen, jotta yritysten tarvitsemaa dataa voidaan siirtää luotettavasti kilpailukyvyn ja kestävyyden parantamiseksi.

Viimeisimmät asiakassopimukset teollisuudenalan johtajien, kuten Prologisin, Maerskin ja Fujitsun, kanssa muodostavat tukirangan tulevalle kasvulle – Wirepasin yli sadan yrityksen asiakaskannan lisäksi ja lisätodisteeksi Wirepas Mesh -verkon tarjoamasta kilpailuedusta.

”On selvästi nähtävissä, että Massive IoT -markkinat kypsyvät, ja tästä ovat todisteena asiakkaamme sekä kumppanimme – enää ei tehdä pelkkiä testejä ja pilotteja. Uskomme ekosysteemien voimaan, kun erikoistuneet palveluntarjoajat yhdistävät pätevyytensä omilla aloillaan asiakkaan eduksi. Yhdessä voimme tarjota konkreettisia, kouriintuntuvia etuja yrityksille, jotka tahtovat lisätä tehokkuutta ja kestävyyttä Massive IoT -verkon käyttöönoton kautta. Kytkentäalustamme on todistettu käytännössä toimivaksi, ja se vastaa erittäin monenlaisiin markkinatarpeisiin aina omaisuuden seurannasta älykaupunkeihin ja -valaistukseen. Wirepas parantaa loppukäyttäjän omaisuudestaan saamaa tuottoa merkittävästi ja pyrkii olemaan kaikkein kokonaisvaltaisin Massive IoT -kytkentäjärjestelmä”, tiivistää Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiä.

Sjoerd Spanjer, KPN Venturesin sijoitusjohtaja sanoo: ”Johtavana kytkentäpalveluiden tarjoajana KPN ymmärtää IoT-ratkaisujen kasvavan voiman, kun kytkettyjen laitteiden määrä kasvaa arvoketjussa. IoT-verkot helpottavat suuren mittakaavan projektien toteuttamista joustavasti ja ovat yhä tärkeämpiä onnistuneen toteutuksen kannalta. Wirepas-tiimi on kehittänyt ainutlaatuisen, luokkansa huippuohjelmiston tähän tarkoitukseen, ja se toimii jo johtavien kansainvälisten kumppanien ja asiakkaiden kanssa. Investoinnilla tahdomme tukea Wirepasia globaalissa laajennuksessa ja näemme mahdollisuuksia hyödyntää Wirepasin teknologiaa KPN:n IoT-verkkoteknologioiden kehittämiseen ja täydentämiseen. Näitä ovat M2M, LoRa, LTE-M ja tulevaisuudessa myös 5G.”

”Olimme vakuuttuneita siitä, että Wirepasin teknologia on avainasemassa teollisen IoT-verkon käyttöönotossa erityisesti silloin, kun tarvitaan kustannustehokasta ratkaisua suuressa mittakaavassa. Monet globaalit, vakavaraiset asiakkaat ovat parhaillaan ottamassa käyttöön Wirepas Mesh -teknologiaa, joka taloudellisten hyötyjen lisäksi edistää vastuullista ympäristövaikutusta sekä resurssien tehokasta hyödyntämistä ja näin tukee vastuullisia sijoitusperiaatteitamme. Eurooppalaisena yrityksenä, jolla on globaaleja pyrkimyksiä, Wirepas on myös luonnollisesti sopiva ESIR-ohjelmaamme”, kommentoi Juha Lehtola, Tesin Venture Capital -sijoitusten johtaja.

EU mahdollistaa poikkeuksellisen mittavat sijoituskierrokset

Tesin investointi Wirepasiin on ensimmäinen, joka hyödyntää uutta rahoitusjärjestelmää Euroopan investointipankin (EIP) ja Tesin välillä, ja tämä avaa mahdollisuuksia tehdä suuria investointeja kasvuyrityksiin. Tesi on EIP:n ensimmäinen pohjoismainen kumppani, joka kanavoi Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) takaamaa pk-yritysten ja innovatiivisten midcap-yritysten rahoitusta pääomasijoituksina.

”Kun loimme tämän yhteissijoitusalustan Tesin kanssa, juuri tällaisia investointeja tarkoitimme”, lisää EIP:n varapuheenjohtaja Alexander Stubb. ”Vaikka suomalainen pääomasijoitusmaailma onkin jo melko kilpailukykyinen, erityisesti suurilta investointikierroksilta katsottiin puuttuvan sijoittajien tuki. Tämä on selvä esimerkki siitä, mitä Euroopan ja erityisesti EIP:n pitäisi tehdä: tukea innovaatiota ja parantaa ihmisten elämää strategisilla sijoituksilla. Odotamme ehdottomasti näkevämme lisää tällaisia sijoituksia.”

Wirepas sai alkunsa vuonna 2010 spin-offina Tampereen yliopistosta, jossa se oli osa ympäristöantureiden rajatonta langatonta kytkemistä koskevaa tutkimusohjelmaa. Vuodesta 2014 alkaen yritys on tarjonnut laitteistoista riippumatonta radioviestintäprotokollaa, joka pohjautuu hajautettuun verkkotopologiaan ohjelmiston lisensointimallin avulla. Wirepasin osakkaisiin kuuluvat sen perustajat, Inventure Investment Fund Suomesta, Vito Ventures Saksasta, ETF Partners Isosta-Britanniasta, hallinto-osakkaat ja yksityiset sijoittajat. Yritys työllistää noin 50 henkilöä 9 maassa.

Lisätietoa

Teppo Hemiä, toimitusjohtaja – Wirepas, +358 50 561 0198, teppo.hemia(at)wirepas.com

Patrick Sheehan, Managing Partner – ETF Partners, +44 20 7318 0700, patrick(at)etfpartners.capital

Sami Lampinen, toimitusjohtaja – Inventure, +358 40 520 5295, sami(at)inventure.fi

Stijn Wesselink, Press Officer – KPN, +31 6-25074971, stijn.wesselink(at)kpn.com

Juha Lehtola, johtaja, Venture Capital – Tesi, +358 400 647 671, juha.lehtola(at)tesi.fi

Benedikt von Schoeler, Managing Partner – Vito Ventures, +49 173 8669952, bene(at)vito.vc

 

Wirepas Mesh -verkko mahdollistaa langattoman IoT-verkostoitumisen valtavassa mittakaavassa. Se on hajautettu IoT-verkkoprotokolla, jota voidaan käyttää valojen, anturien, merkkivalojen, omaisuuden, laitteiden ja mittareiden kytkemiseen, paikallistamiseen ja tunnistamiseen kaupungeissa, rakennuksissa, teollisuudessa, logistiikassa ja energia-alalla ennennäkemättömän laajalla, tiheällä, joustavalla ja luotettavalla tavalla. Sitä voidaan käyttää kaikilla radiolaitteilla millä tahansa taajuudella. Wirepasin pääkonttori sijaitsee Tampereella, ja sillä on toimipaikkoja Australiassa, Ranskassa, Saksassa, Intiassa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Things connected – Naturally.
www.wirepas.com

ETF Partners tukee lahjakkaita yrittäjiä ja hallintotiimejä sijoituspääomalla ja kokemuksella. Varamme ovat peräisin institutionaalisilta sijoittajilta, globaaleilta yhtiöiltä ja omaisuudenhoitoyhteisöiltä. Luomme arvoa investoimalla teknologiayrityksiin, joiden vaikutus on nähtävissä. Kutsumme sitä ”vastuullisuudeksi innovaation kautta”. Environmental Technologies Fund and Environmental Technologies Fund 2 L.P. on Euroopan unionin kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (CIP) tukema.
Vastuullisuutta innovaation kautta – www.etfpartners.capital

Inventure on pohjoismainen teknologiarahasto, joka tukee yrittäjien alkutaivalta. Suomesta ponnistava ryhmä viihtyy alueilla, joille monet eivät tahdo, ja panostaa rohkeasti deep tech -yrityksiin. 250 miljoonan euron vahva pääomapohja mahdollistaa Inventurelle investoinnit aina alkuvaiheesta laajenemisvaiheeseen asti. Ryhmä toimii Helsingissä ja Tukholmassa sijaitsevista toimipaikoista käsin.
inventure.fi

KPN Ventures on Alankomaiden johtavan televiestintä- ja ICT-yrityksen KPN:n yrityspääomasijoitusosasto. KPN Ventures pyrkii luomaan arvoa lisääviä kumppanuuksia innovatiivisten teknologiayritysten kanssa, joten se voi käyttää pääomaa, alan osaamista, teknistä infrastruktuuria, ammattiverkostoja ja asiakaskanavia. Se keskittyy suoraan ja välilliseen (fund-in-fund) alkuvaiheen sijoittamiseen seuraavilla segmenteillä: verkkoteknologia, kyberturvallisuus, teollinen internet, älykoti, digitaalinen terveydenhuolto, video/OTT, pilvipalvelut ja data/AI. KPN Venturesin päätoimipaikka on Rotterdamissa, Alankomaissa.
www.kpnventures.com

Tesi on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka investoi tuottavasti ja vastuullisesti luoden arvoa heti alusta alkaen. Tesin hallinnoimien investointien kokonaisarvo on 1,2 miljardia euroa, ja sen portfolioon kuuluu kaikkiaan yli 700 yritystä joko suoraan tai välillisesti rahastojen kautta. Tesi vie Suomea seuraavalle kasvun ja kansainvälistymisen tasolle.
www.tesi.fi / www.dtg.tesi.fi / @TesiFII

Vito Ventures on yksi Euroopan johtavista deep-tech-investoijista. Alkuvaiheen investoija ponnistaa saksalaisilta pk-yritysmarkkinoilta, ja sillä on ainutlaatuinen verkosto eurooppalaisessa teollisuudessa. Tiimillä on kattava ymmärrys syvälle ulottuvasta teknologisesta muutoksesta ja sekä vakiintuneiden että start-up-yritysten dynamiikasta ja vaatimuksista.
www.vito.vc